środa, 5 lutego 2014

CHIŃSKI NOWY ROK _ LEPIMY JIAOZI :)













A tu przepis, gdyby ktoś też chciał sobie zafundować tyle uciechy :) Pierożki wyszły miodzio :D

JIAOZI

·         Ciasto
·         350 g mąki pszennej
·         1 1/2 szklanki wody
·         Farsz
·         450 g mielonego mięsa wieprzowego
·         450 g kapusty pekińskiej
·         150 g pora
·         1/3 pęczka szczypiorku
·         2 łyżki sosu sojowego
·         2 łyżki oleju sezamowego
·         1 łyżka wina ryżowego
·         1 cm świeżego korzenia imbiru
·         3 ząbki czosnku
·         1 łyżka mąki ziemniaczanej
·         Dodatkowo
·         50 ml oleju do smażenia
·         1/3 pęczka świeżej kolendry
·         150 ml sosu sojowego

1.     Przygotuj ciasto: zagotuj wodę, wsyp mąkę do miski. Zalej mąkę wrzącą wodą i wymieszaj drewnianą łyżką.
2.      Przełóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i wyrabiaj przez ok. 5 min, aż ciasto sanie się gładkie i elastyczne.
3.      Przełóż ciasto powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw do odpoczęcia na ok. 25 min.

4.      W tym czasie przygotuj farsz: podziel kapustę pekińską na liście.
5.      W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć zdejmij z ognia i wrzuć do niej kapustę. Odstaw na 5-10 min do zmięknięcia.
6.      W międzyczasie oczyść i drobno pokrój pora oraz szczypiorek, obierz czosnek oraz korzeń imbiru i również drobno posiekaj.
7.      Miękką kapustę odcedź na sicie, odciśnij i drobno poszatkuj.
8.      Włóż mięso do dużej miski, dodaj posiekaną kapustę i wszystkie pozostałe składniki farszu. Całość dobrze wymieszaj, tak aby powstała jednolita masa (w przypadku gdy farsz będzie wydawał się zbyt luźny dosyp odrobinę mąki ziemniaczanej).

9.     Uformuj i ugotuj swoje pierożki: Wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i powygniataj przez ok. 1-2 min.
10.    Następnie podziel na 2 części i rozwałkowuj każdą z nich na cienki placek (co jakiś czas posypuj mąką wałek i stolnicę, w ten sposób ciasto nie będzie przyklejało się do kuchennych sprzętów). (Jeśli chcesz formować jiaozi metodą tradycyjną, podziel ciasto na 2 części, a każdą z nich na 25 mniejszych kawałków i rozwałkuj każdy z nich z osobna – sposób jest oryginalny jednak bardziej pracochłonny i nie zmienia smaku pierożków.)
11.    Małą szklaneczką (o średnicy ok. 4 cm) wycinaj z ciasta kółka, na środek wykładaj po łyżeczce farszu. Składaj ciasto na pół i zlepiaj dokładnie brzegi formując z nich zgrabną falbankę. Gotowe pierogi przekładaj na ściereczkę posypaną mąką. Ulepione pierogi przykryj ścierką aby nie obsychały.
12.    W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, włóż pierwszą porcję pierogów (ok. 25 sztuk). Gotuj przez ok. 8 min. (Możesz też ugotować je metodą tradycyjną: po ponownym zagotowaniu wlej do garnka 1/2 szklanki zimnej wody, ponownie zagotuj, dodaj następne 1/2 szklanki zimnej wody i zagotuj po raz trzeci.)
13.    Gotowe pierogi wyławiaj łyżką cedzakową i przekładaj na tacę zachowując ok. 1 cm-owe odstępy lub bezpośrednio do miski mieszając je z kilkoma kroplami oleju (w ten sposób nie poprzyklejają się do siebie wzajemnie).
15.    Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego kolendrę.
16.    Na gorącym oleju podsmażaj pierożki zrumieniając je z dwóch stron.
17.    Podawaj polane olejem z kolendrą. Obok talerze z jiaozi postaw miseczkę sosu sojowego do maczania pierożków.
  Przepis z: barwysmakow.pl



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz